Teraryum Bitkileri
Teraryum bitkileri canlı ya da yapay içlerinde yer alırlar. Yapay teraryum içlerinde durur diye yazmamızdan dolayı şaşırabilirsiniz fakat yapay bitkiler de var bu nedenle bunları da belirtmeliyiz. Canlı bitkiler ise yosun, sarmaşık, sukulent ve bonsaidir. Bu kadar yazmamız az gibi görülebilir fakat bonsai, sukulent ve kaktüsler kendi içlerinde çok çeşitlidirler. Örneğin; aloe vera bir sukulent türüdür ve fanus içlerinde tercih edilebilir. Bu bitkilerin çeşitliliği çok olduğu için hangi çeşidini aldığınızı kesin olarak bilerek araştırma yapmalısınız.
Çiçeklerin evrensel bir dile sahip olduğunu herkes bilir. Bitkilerin de aynı dile sahip olduğunu ise çok az kişi biliyor. Bu yüzden sadece havayı temizlemeleri ve sağlığımıza iyi gelmeleri nedeni dışında sahip oldukları anlamlar nedeniyle de hediye olarak sunmak için tercih edilirler. Sukulent ve kaktüs dinçliği ve sağlığı temsil eder. Bonsai ise sabır, sevgi ve huzuru ifade eder. Bu güzel anlamlara sahip bitkilerin bakımı da oldukça kolaydır. İçerisinde bitki bulunan bir fanus sahibi iseniz bakımı hakkında sunduğumuz kısa ve net bilgilerden destek alabilirsiniz.
Teraryum bitkileri bakımı
Bitkilerin bakımı çok önemlidir. Uzun süre yaşamaları demek teraryumun uzun yıllar sizinle beraber dekor olarak kalması ve sağlığınıza kattığın yararların devamı anlamına gelir. Teraryum bitkileri bakımı iyi yapıldığında çiçek bile açabilirler. Sukulent ve bonsailerin bazı türleri çiçek veriyorlar. Peki, bakımı nasıl olmalı? Sulama, gün ışığı ve toprak türü nasıl olmalı? Hadi cevaplayalım.
Toprak bitkinin türüne göre olmalı. Teraryum yapmak için canlı bitki kullananlar hangi toprağa ihtiyacı olduğunu bilmeli ve araştırmalıdır. Gün ışığı her bitkinin ihtiyacı olduğu için fanus yakıcı güneş almayan bir yerde konumlandırılmadır. Teraryum içerisine çok fazla müdahale edilmemesi gerektirdiği için teraryum içerisinde kullanılan bitkiyi seçerken minimum bakım gerektiren bitkiler tercih edilmektedir. Sulama için ise birkaç ipucu verebiliriz.
Teraryum nasıl sulanır?
Fanusların içlerinde yer alan canlıların sulanması hayatta kalması için çok önemlidir. Tam zamanında ve tam miktarında olmalıdır. Ne az ne de çok sulanmalıdır. Az sulanırsa yaprakları yavaş yavaş sararır ve kurur, çok sulanırsa da hızlı bir şekilde köklerden başlayarak çürüyecektir. Sulama yapmak için bitkinin türüne dikkat etmelisiniz. Bonsai ağacı sulaması günlük sukulent ve kaktüslerin ise haftada bir kez olmalıdır. En net sulama şekli için ise toprağa parmak batırıp kuruluk testi yapılmalıdır. Eğer toprak kuru ise sulama yapılmalı ve yaş ise de biraz daha beklemek gerek.
Mevsimine göre sulama da değişim gerekebilir. Örneğin; sukulent için çok sıcak yaz aylarında haftada iki kez diğer aylarda haftada bir kez sulama yapılmalıdır.
Teraryum bitkileri neden çürür?
Bakımları iyi yapılmayan bitkiler çürür. Şu an eminim öyle güzel bakıyordum ki yine de çürüdü gibi cümleler kuruyorsunuz. Hâlbuki abartı daha fazla zarar verir canlılara. Daha fazla güneş, daha fazla toprak ve daha fazla sulama ile iyilik yerine kötülü yapış olur ve bitkiyi öldürebilirsiniz. Bakım yapılırken bu nedenle üzerine basa basa bitki ya da çiçeğin türünün öneminden bahsediyoruz. Öncelikle içerisinde bulunan canlının türünü öğrenip bakımı hakkında araştırma yapmalısınız. Teraryum içinde bitki çürüyünce koku yapmaya ve kötü bir görüntü oluşturmaya başlayacaktır. Bitkiler çoğunlukla köklerden çürümeye başlar ve yapraklara doğru ilerler. Bu nedenle fanuslar cam olduğu için yukarı kaldırıp alt kısmından eğer kökler görünüyorsa arda bir kontrol yapabilirsiniz.
Online kataloğumuzda yüzlerce çeşitte teraryum yer almaktadır ve çoğu bitki ya da çiçeğe sahiptir fiyat olarak gayet uygun olmaları nedeniyle bir tane satın almak isterseniz ana sayfadan önce çiçekler ardından teraryum kategorisine tıklayabilirsiniz.
Teraryum Modelleri ve Fiyatları adlı makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz;