Bahçelerde küçük bir top büyüklüğünde renk renk mis kokulu çiçekler görürüz. Bu çiçeklere ortanca adı verilir. Bakımı çok kolaydır ve her yeri hızlı bir şekilde örtüp kapatabilir. Bu özelliği nedeni ile bahçe çiti olarak da ortanca çiçeği yetiştirilebilir. Elbette öncelikler hangi renklere sahip olduğu ve ortanca bakımı hakkında bilinçli olmak gerekir.

Ortanca çiçeği nedir?

Ortanca çiçekleri hakkında birçok ilginç gerçek var. Çiçeklerinde bulunan tek pigment, antosiyanin ailesinin bir üyesi olan delphinidin-3-glukozittir. Aynı pigmentler sonbaharda yaprakları kırmızıya çevirir ve böğürtlenlere rengini verir. Ortancanın kimyasal sistemi oldukça basittir.

Ortancalar 15 metreye kadar büyür ve ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açar. Sadece bir yaz bir bahçeyi doldurabilirler. Üç ila yedi arasındaki bölgelerde dayanıklıdırlar. İlkbaharda çiçek açarlar ve sonbaharın başlarına kadar sürerler. İlkbahar ve yaz aylarında çiçeklenmeye ek olarak, ortancalar sabah güneşi ve iyi drenaj gerektirir. Ağaçların altına veya çok rüzgarlı alanlara dikilmesi tavsiye edilmez. Sadece belirli yerlerde tam güneşi tolere edebilirler ve ağaçların altına dikilmemelidirler.

Ortanca çiçeklerinin renkleri nelerdir?

  • Sarı ortanca
  • Mavi ortanca
  • Pembe ortanca
  • Kırmızı ortanca
  • Lila ortanca

Bir ortanca bahçesine sahipseniz diğer yıl ortancalarınız farklı renklerde çiçek açabilir. Bu genel olarak şaşırtıcı olarak görülse de oldukça doğal bir durumdur. Eğer ortancalarınızın farklı renkte olmasını istiyorsanız renk değiştirme ipuçlarına göz atmalısınız.

Ortanca Çiçeğinde Renk Değiştirme

Ortancalarınızın rengini değiştiriyorsanız, bilmeniz gereken ilk şey toprak pH'ını nasıl ayarlayacağınızdır. Ortancalar toprak pH'ına bağlı olarak mavi, pembe veya kırmızı çiçekler üretebilir. pH seviyesi 6.0'ın altındaysa, mavi çiçekler üreteceksiniz, daha yüksek bir pH seviyesi ise pembe veya kırmızı çiçeklerle sonuçlanacaktır. Toprağa kükürt veya alüminyum sülfat eklemek, bitkilerin istenilen rengi elde etmesine yardımcı olacaktır.

En popüler ortanca türleri arasında mophead, lacecap ve dağ ortancaları bulunur. Bu ortanca türleri uzun ve geniş olma eğilimindedir, ancak olgun boyları önemli ölçüde değişir. Çoğu bitki en iyi kısmen gölgede çiçek açar, ancak bazıları tam güneşte iyi büyür. Yaz aylarında çiçek açarlar ve bol su verilirse sonbaharda bile çiçek açabilirler. Çalı çeşitlerinden süs bitkilerine kadar birçok ortanca çeşidi vardır.

Bir ortancanın çiçek rengi esas olarak toprağın pH seviyesine bağlıdır. Mavi çiçekler için oldukça asidikken, beyaz veya pembe için tam tersi geçerlidir. Ortancanızın maviye dönmesini istiyorsanız, toprağın pH'ını değiştirmeniz gerekecektir. Toprak pH'ını bir toprak test kiti ile test edebilir veya ilçe uzatma servisinize bir numune gönderebilirsiniz.

Bir ortanca bitkisinin çiçek rengi yaşlandıkça değişir. Mavi ve pembe ortancalar açık pembe bir renk olarak başlar, ancak daha sıcak topraklarda çok derin bir pembeye dönüşür. Mavi ortancaların rengi toprağın koşullarına bağlıdır ve mavinin miktarı genellikle pembeden çok daha fazladır. Mavi bir ortancanın maviye dönüşmesi için toprakta uygun miktarda alüminyuma ihtiyacı vardır.

Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılmalıdır?

Ortanca bitkinizin bakımını yaparken hatırlamanız gereken en önemli şey, ona iyi bir drenaj sağlamaktır. Sabah erkenden sulayın, ancak aşırıya kaçmayın. Böcek öldürücü bir solüsyon püskürterek yaprak bitleri, örümcek akarları ve hastalıklar açısından kontrol edin. Soğuk, sert don veya çok fazla gölgeden kaynaklanan hasarlardan korumak önemlidir.

Çıkmaz ortancalar basit bir bahçe işidir. Tek ihtiyacınız olan bazı bahçe eldivenleri ve budayıcılar, solmuş çiçekleri toplamak için temiz bir kap ve denatüre alkole batırılmış bir bez. Yeni çiçek büyümesini teşvik etmek için bu işlemi çiçeklenme mevsimi boyunca düzenli olarak tekrarlayın. Ayrıca, uykudayken üstteki büyümeyi kesmeyi deneyebilirsiniz, çünkü bu, çiçeksiz, çekici olmayan yeşil bir çalı ile sonuçlanacaktır.

Ortanca çiçeği ne zaman açar?

İlkbaharda ortanca çiçekleri açar. Çiçeklenme zamanı ortanca türüne bağlıdır, ancak genellikle hava koşullarından etkilenir. Ani soğuk çarpmaları veya ani bir donma ile takip edilen sıcak sıcaklıklar nedeniyle zarar görmesi daha olasıdır. Dağ ortancaları ve büyük yapraklı ortancalar dahil olmak üzere bazı çeşitler hem yeni hem de eski ahşapta çiçek açma yeteneğine sahiptir. Bitki çok fazla gölgeye, aşırı gübrelemeye veya bunların bir kombinasyonuna maruz kalırsa zarar görebilir.

Ortancaların çiçek açmamasının ana nedeni, ilkbaharın sonlarında donları öldürmesidir. İlkbaharda sıcak günleri soğuk havalar izledi, ancak ortancaların soğuktan korunmaya ihtiyacı var. İstediğiniz son şey, bitkiler üzerindeki tomurcukları dondurmaktır. Bu şekilde, bir sonraki baharda çiçek üretemezler.