Karanfil Çiçeği Anlamı, Bakımı, Özellikleri ve Faydaları
Karanfil çiçeği ile evlerini şenlendirmek isteyenler için detaylı bir araştırma yaptık. Böylece karanfil ile ilgili aradığınız her şeyi bu yazıda bulabileceğinizi belirtmek isteriz. Karanfil anlamı, bakımı, özellikleri ve faydaları gibi birçok önemli konuyu ele aldık. Bulunduğu her ortama neşe saçan karanfil çiçeği bakmak ya da hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, en doğru adrestesiniz.
Karanfil Çiçeği Nedir?
Seksen ve daha fazla alt türe sahip olan karanfil çiçeği, birçok faydaya sahiptir. Bu faydaların farkında olan çiçekseverler de bu nedenle bulundukları ortamlardaki karanfil sayısını çoğalttı. Henüz bir karanfil çiçeğine sahip olamayanlar da kısa süre içerisinde bu faydalardan kazanım sağlamak istiyor.
Karanfil bir çiçek çeşididir ve birçok renge sahiptir. Sera içerisinde yetiştirildiği için karanfil çiçeğini her mevsim görmek mümkündür. Bu çiçek Afrika ülkesine aittir ve çoğunlukla Kuzey ile Güney Afrika bölgelerinde bulunur. Bazı türlerini Kuzey Amerika’da görmek mümkün.
Karanfil Çiçeği Özellikleri
Karanfil oldukça güzel bir görünüme sahiptir. İç içe geçen kıvrımlı yaprakları ve adeta bir sanatçının elinden çıkmış gibi renklere sahip olması ve hoş bir kokuya sahip olması, çiçeği sevenler için önemli özelliklerdir.
-
Bir sene içerisinde karanfil iki kez çiçek açar.
-
Birçok alt türü olduğu için birçok farklı görünüme sahiptir.
-
Otsu ve çok yıllık bir bitkidir. Bu nedenle her yıl bir karanfil ekmek zorunda kalmazsınız.
-
Kokusunun hoşluğu nedeni ile karanfil bulunduğu ortamın havasını değiştirir. İnsanlara bu koku adeta huzur verir.
-
Karanfil çiçeği için oda sıcaklığı önemlidir. Soğuk ortamlarda bu çiçek yetişmez.
-
Bahçede bakıldıklarında bir karanfil çiçeğinin boyu 40 cm’e kadar ulaşır. Ancak saksıda bakıldığında ise 10 cm civarındadır.
-
Dallarının uçlarında fırfır görünümlü çiçekler yer alır. Etek kenarlarındaki fırfırlara benzeyen görünümleri bu çiçeğe zariflik katar.
-
Çiçekleri beş yaprağa sahiptir.
Karanfil Çiçeği Ekimi
Karanfil çiçeği ekmek oldukça basittir. Bakımı da bir o kadar kolay olduğu için herkes bir karanfil bakabilir. Bu çiçek için özel bir toprak gerekmez. Her türlü toprakta yetişebilir. Ancak tek önemli olan ayrıntı toprağın asit seviyesinin 5.5’dan aşağı olmamasıdır. Humuslu toprak tercih ederseniz, daha bereketli bir çiçeğe sahip olabilirsiniz. Çünkü humuslu toprağı seven bir bitkidir.
Karanfil çiçeği köklerinden ayrılarak çoğaltılabilir. Bu nedenle yakınlarınızda bu çiçek türü varsa, bir kök isteyip kendi bahçenize ya da bir saksıya ekebilirsiniz. Çiçeği ektikten sonra bir süre gölgede bekletmeniz gerekir.
Karanfil Çiçeği Bakımı
Yakıcı güneş almayan ve günde beş altı saat kadar güneş gören bir ortamda bu çiçek hızlıca yetişir. Genellikle bahçe ve gölgeli alanları seven karanfil çiçeği evde de bakılabilir. Ancak oda sıcaklığını unutmamak gerekir. Ne çok sıcak ne de soğuk bir ortam olmamalıdır. Oda sıcaklığı ılık olursa ve günlük gün ışığını alıyorsa, seradakinden daha hızlı bir büyüme gerçekleşebilir.
Karanfil çiçeği bakımı için sulama işlemi oldukça önemlidir. Karanfil özellikle püskürtme ile yapılan ıslatma işleminden hoşlanır. Bu nedenle fısfıs yardımı ile karanfil çiçeğinizin su ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Şişenin temiz ve daha önce kimyasal madde içermediğinden emin olmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde çiçek bozulabilir. Çiçeği sulamak için toprağın kuru olduğundan emin olmalısınız. Haftada bir ya da iki kez gibi net bir bilgi vermek doğru olmaz. Çünkü verdiğiniz su her zaman aynı oranda olsa bile hava sıcaklığı nedeni ile çiçeğin su ihtiyacı da değişebilir. Parmağınızı toprağa batırın ve toprak nemli ise, çiçeği sulama işlemini erteleyin.
Karanfil Çiçeği Anlamı
Karanfil çiçeği anlamı, yas demektir. Bu nedenle çelenklerde karanfil kullanılır ve mezarların üzeri karanfiller ile kaplanır. Sevilen bir kişinin ebediyete kavuşması ile o kişiye olan sevgimizi karanfil çiçeği ile belli etmeye çalışırız. Bu yüzden karanfil çiçeğinin bir diğer anlamı ise sevgidir.
Çiçekler sadece bir anlam ile ifade edilmezler. Kendi alt türleri ve renkleri de birçok anlam içerebilir. Bunun için hediye olarak çok fazla tercih edilirler. Karanfil çiçeğinin bir diğer yani bilimsel adı Dianthus Caryophyllus’dur.
Karanfil Çiçeği Faydaları
Karanfil çiçeği faydaları aşağıdaki listede belirtilmiştir. Bu faydalara göz attığınızda etkileneceğini eminiz. Çünkü birçoğu genel olarak bilinmez. Sizde bu faydalardan kazanım sağlamak istiyorsanız, bir karanfil çiçeği sahibi olabilirsiniz.
-
Vücuttaki bakterilerin atılmasına yardımcı olur. Bu neden karanfil tükettiyseniz, daha sık idrar yapabilirsiniz. Çünkü bakterileri idrar yolu ile yok eder.
-
Cildi tazelediği için bayanlar karanfili bakım amaçlı da kullanırlar.
-
Karanfil çiçeğinin suyunu içerseniz, diş eti problemlerinize destek vermiş olursunuz.
-
Sindirim sistemi ile ilgili problemi olanlar karanfil tüketmelidir. Çünkü sindirim ile alakalı sorunları yok edebilir.
-
Karanfil potasyum ve kalsiyum içerir. Bu da karanfil tüketirsek kemiklerimizin güçleneceği anlamını taşır.
-
Akciğer kanserinin ilk evreleri için karanfil çiçeği önerilir.
-
Karanfil hafıza güçlendirir.
-
Mide bulantısı ve kusma gibi problemlere iyi gelir.
-
Karanfil çiçeği faydaları arasında akne ve sivilceleri yok etmesi de yer alır. Gençlerin en büyük problemlerinden biri olan sivilcelerin doğal yolla çözümü için karanfil çiçeğini tavsiye ederiz.
-
Üst solunum yolu hastalıklarının tedavisi için karanfil çiçeği kullanılır.
-
Stresi azaltır ve yorgunluğa iyi gelir.
-
Cinsel isteği arttırma özelliğine sahiptir.
Karanfil Çiçeği Hikâyesi
Karanfil çiçeği için iki adet efsane bulunmaktadır. Biri Rönesans dönemine aittir ve diğeri de Hristiyan inancı ile ilgilidir. Rönesans dönemine ait olan karanfil çiçeği hikâyesi, bir gence âşık olan Diana ile ilgilidir. Genç bir çobandır ve Diana, bu çobana birçok kızın hayran olmasından pek hoşlanmaz. Ancak kendi bekâretine de bağlı kalmak zorunda olduğunun farkındadır. Bu nedenle genç çobanın başka kızları görmemesi ve onlara âşık olmaması için bir gün çobanın gözlerini oyar. Gözlerini attığı yerde ise iki adet karanfil çiçeği çıkar.
Diğer Hristiyan efsanesinde ise, Meryem Ana ile Hz. İsa geçmektedir. Hz. İsa çarmıha gerilince Meryem Ana buna dayanamaz ve ağlamaya başlar. Onun ağladığı yerde ise çiçek filizlenir. Bu çiçek elbette karanfildir ve bu nedenle yas çiçeği olarak bilinir.