Akşam Sefası Çiçeği Anlamı, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Aynı bitki üzerinde birden fazla renge sahip olan bir çiçeğe rastladınız mı, hiç? Eğer cevap evet ise akşam sefası çiçeği ile tanışmışsınız demektir. Yaz ayları ile beraber çiçek açıp kışın da dinlemeye çekilen akşam sefası çiçeği oldukça etkileyici güzelliğe sahiptir. Genel olarak oda sıcaklığında bakılan bu çiçek türü düşük sıcaklıklara dayanabilirken derece düştükçe durumları kötüye gidebilir. Bu nedenle kış aylarını sevmez. Ancak çok düşük sıcaklıklar nedeniyle yaprakları solduysa havalar ısınınca tekrar kendilerine gelirler. Bugünkü yazımızda akşam sefası bitkisini sevip bakmak isteyenler için Akşam Sefası Çiçeği anlamı, özellikleri ve faydaları konularını ele alacağız. Hazırsanız hemen başlayalım.
Akşam Sefası Çiçeği Anlamı Nedir?
Adını akşam saatlerinde çiçek açması nedeniyle akşam sefası koymuşlardır. Bu nedenle akşam sefası anlamı da bu çiçeğin açmasıdır. Bitki severler çiçeklerinin karşılarına geçip çay ya da kahve yudumlamayı çok severler. Onları akşamleyin balkonda rüzgar esintisi eşliğinde izlerlerken açtığı çiçeklerin kokusu buram buram her yeri sarar. Bu nedenle akşam sefası çiçeğinin keyfini bu şekilde çıkarırlar.
Akşam Sefası Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Akşam sefası bitkisinin anavatanı Amerika’dır. Bu bitkiyi ekmek için en uygun zaman ise ilkbahar mevsimidir. Ayrıca bu çiçeğin boyu bir metreye kadar uzayabilir. Kendi kendine büyüyebilen zahmetsiz bir çiçek olduğu için bitki severlerin gözdesidir. Kök olarak kalın ve yumru bir biçime sahip olan akşam sefası çiçeği Kırmızı, eflatun, pembe, sarı, turuncu ve beyaz renklere sahiptir.
Akşam sefası çiçeği özellikleri arasında çiçeklerinin uzun yapraklarının ise boy olarak kısa olması yer alır. Ayrıca bu çiçeğin kökü derinlere inmez. Bu nedenle başka bir yere ekmek istediğinizde çok fazla kazmanıza gerek kalmaz.
Akşam Sefası Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Koku olarak yanından her dakika geçmek isteyeceğiniz akşam sefası çiçeği sadece bitki olarak değil birçok amaç nedeniyle bakılıyor. Bunlardan birkaçı ağrı kesici ve idrar söktürücü özelliğine sahip olmasıdır. Akşam sefası çiçeğinin diğer faydaları ise aşağıda listelenmiştir.
-
Kesilen iştah sorunu için akşam sefası çiçeği önerilir.
-
Daha önce de belirtiğimiz üzere ağrı kesici etkisine sahiptir. Bu nedenle ağrısı olanlar bu çiçek ile şifa bulurlar.
-
Adet düzensizliği probleminin çözümü için bu çiçek kullanılır.
-
Kabızlık çekenler akşam sefası bitkisinin köklerinden faydalanabilirler. Çünkü müshil etkisine sahiptir.
-
Terletme özelliğine sahip olduğu için grip gibi hastalıklar için de kullanılır.
Bitkileri ve hayvanları ne kadar araştırsak da henüz bilmediğimiz birçok konu var. Bu nedenle faydaları da daha fazla olabilir. Elbette bunun için araştırma yapmalı ve denemek gerekir. Ancak sonucun ne olacağını bilmediğimiz için bu işi uzmanlara bırakmalıyız.
Bakımı Hakkında Genel Bilgiler
Akşam sefası bitkisi kendiliğinden büyüyebilen bir çiçek türüdür. Ancak bazı zamanlarda bakımı yapılırsa sonuç itibari ile daha fazla çiçek açarlar ve daha uzun süre yaşarlar. Öncelikle eğer kış mevsimi yaklaştıysa köklerindeki yumruları söküp bir daha ki ilkbahar mevsiminde ekmek için saklanabilir. Ancak bu bahçede yetişiyorsa yapılmalıdır. Balkonda bakılanlar için bu gerekli değildir.
Soğuğa karşı dayanıklı olmadıkları için köklerinin donmaması gerekir. Bu nedenle kış mevsiminde köklerinin sökülmesi gerektiğini belirttik. Ancak balkonda bakıyorsanız soğuk aylarda içeriye alabilirsiniz. Bu çiçeği tohum olarak ekip iki hafta içerisinde filizlenmesini sağlamak mümkün. Bu nedenle bakımı çok kolay olduğu için ve de görünüm olarak etkileyiciliği nedeniyle bahçelerde bu çiçeği görebiliriz. Ancak unutmamak gerekir ki ekilen toprağın yumuşak olması gerekiyor. Doğru toprağa ekilenler hızlıca çıkıp yeşerir iken diğerleri için biraz daha uzun zaman gerekiyo