Nilüfer çiçeği yağmur ormanlarından bütün dünyaya yayılan bir su bitkisidir. Bilimsel adı Nelumbo olan bu bitki genellikle lotus çiçeği ile karıştırılmaktadır.

Göl kenarından geçtiyseniz bir nilüfer çiçeği ile karşılaşmış olmalısınız. Çünkü bir su bitkisi olan nilüfer çiçeği göl ve derelerde suyun yüzeyinde durup etkileyici güzellikleri ile yakınlarından geçenleri şaşırtırlar. Üzerinde asla toz ya da kir bulamayacağınız nilüfer bitkisi dünyanın en temiz çiçeği olarak tanınır. Çünkü kendi kendini temizleyebilirler.

Nilüfer çiçeği ile lotus birbirine çok benzer bu nedenle birçok kişi aynı olup olmadıklarını merak ederler. Ayrıca her çiçeğin kendine özgü bir anlam içerdiğini ve çevreye bir mesaj verdiğini de bildikleri için nilüfer çiçeği anlamının ne olduğunu merak edebilir. Yazımızı okuyarak bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

Nilüfer çiçekleri sulak arazilerde yetişirler. Görünüm olarak harika oldukları gibi faydaları ile de oldukça etkilidir. Mineral deposu olan bu bitki, yapraklarından yapılan çaylar ile sağlığımıza katkı sağlar.

Nilüfer çiçeğinin özellikleri

  • Çamurlu suda yetişen nilüfer bitkisi asla pis değildir. Çünkü kendi kendini temizler.
  • Nilüfer çiçeği 30 cm’e kadar uzunluğa ulaşabilir.
  • 100 ve daha fazla türe sahiptir.
  • On iki taç yaprağına sahiptir.
  • Nilüfer bitkisi evde yetiştirilmeye uygun değildir.
  • Lotus çiçeğine benzetilir.
  • Yapraklarında çay yapılır.

Nilüfer çiçeği anlamı

Nilüfer çiçeğinin dünyanın en temiz çiçeği olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle nilüfer çiçeği anlamı kalp ve zihin temizliğidir. İlişkilerde ise nilüfer çiçeği saflığı temsil eder. Onlar su bitkisi oldukları için evde beslemek mümkün olmasa da yapay olanlarını alıp sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Bazı kaynaklarda ise nilüfer çiçeklerinin barışı, saflığı, doğurganlığı, masumiyeti ve umudu temsil ettiği belirtiliyor.

Nilüfer çiçeği faydaları nelerdir?

Nilüfer çiçeği ve yaprakları sağlığımıza oldukça faydalıdır. Bu yararlar arasında;

  1. Ateş düşürücü etkisi,
  2. Kalp hastalıklarına iyi gelmesi, (kalp sağlığını destekler ve özellikle aritmi hastaları için önemli faydalar sağlar)
  3. B vitamini olarak oldukça zengin olması,
  4. Düzenli olarak tüketilen nilüfer yaprağı çayı anemi hastalığının açtığı sorunları minimum seviyesine indirmesi,
  5. Uykusuzluğa çare olması yer alır.

Nilüfer çiçeği ile lotus çiçeği aynı mı sorusunu çok fazla duyuyoruz. Ancak belirtmek isteriz ki ikisinin arasında farklılıklar bulunur. Bunlardan biri de lotus bitkisinin daha uzun olmasıdır. Ayrıca nilüfer bitkisi karıştırılan lotus, belirgin şekilde farklı bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra taç yaprakları sadece pembe veya beyaz tonlarda gelirken zambağa benzeyen iç kısımları birçok farklı renkte gelir. Kökler bir nehir veya göletlerin toprağına ekilir ve yapraklar yüzeyde yüzer. Bazı araştırma raporlarında, lotus tıpkı insanlar ve hayvanlar gibi kendi sıcaklığını kontrol edebilir. Lotus çiçeğinin dini yönden birçok anlamı bulunur. Bu nedenle nilüfer çiçeği ile lotus bitkisi aynı değildir. Lotus çiçeği ile ilgili detaylı içeriğimizi okumak için tıklayınız.

Nilüfer çiçeği bakımı nasıl olmalı?

Nilüfer bitkisinin evlerde yetiştirilemeyeceğini belirtme sebebimiz bakımının çok zor olmasından kaynaklanıyor. Saksının derinliği ve toprağın türü bakımları için oldukça önemlidir. Ayrıca su bitkisi olduğu için kök kısımlarının daima su içerisinde olması ya da nemli kalması gerekir. Hava ısısının ve saksının yer değişimi gibi farklılıklar çiçeğe büyük zarar verebilir.

Özel gübreler ile beslenmeli ve zararlı canlılardan korunmalıdır. Su içerisinde iken kendini temizleyebilen nilüfer bitkisi saksıda bakıldığında bu özelliğini yitirebilir.